Modernist Hikaye Özellikleri

Modernist hikaye özellikleri adlı içeriğimizde sizlere modernist hikaye nedir ve modernist hikaye özellikleri hakkında çeşitli bilgiler vereceğiz. Aynı zamanda Modernist hikayenin Türk ve Dünya Edebiyatındaki temsilcilerinden bahsedeceğiz.

Modernist Hikaye Nedir?

Modernist Hikaye Nedir?

Modernist hikayeler geleneksel yapıyı reddeden edebi türdür. Ancak bazı durumlarda bu anlatımları reddetseler de atıfta bulunmaktan da kaçınmazlar. Modernist hikayelerde şiirsel anlatım büyük oranda kullanılır ve çağrışımlara yer verilir. Modernist hikayede karakterin iç dünyası okuyucuya sunulur. Hikayelerin sonu genellikle sessiz biter. Yani okuyucunun hayal dünyasına bırakılır.

Modernist hikayenin anlatım tarzı kalıpları kırmak için büyük uğraşlar vermiştir. Özellikle de dün-bugün-yarın gibi ilerleyen zaman algısından kurtulmayı hedeflemiştir. Modernist hikayelerin belirli bir sonu bulunmaz ve hikayelerde sebep-sonuç ilişkileri görülmez.

Okumaya Değer: Genç Werther’in Acıları Karakter Analizi ve Özet

Modernist Hikaye Özellikleri

Modernist Hikaye Özellikleri

Modernist hikaye özellikleri şu şekildedir:

  • Varoşçuluk akımının etkisinde kalan bir türdür. Yazarlar arasından Albert Camus, Franz Kafka ve J.P. Sartre bunun etkisinde kalmıştır. Bireylerin yaşadıkları toplum ile çatışma içerisinde olduğu buradan çıkarılabilir.
  • Modernizmi esas olarak kabul eden eserler, kişilerin iç dünyasına daha fazla dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bireysel psikolojiye de daha fazla yakınlık göstermektedir. İnsan ruhundaki karmaşa modernist hikayeler sayesinde ortaya çıkar.
  • Geleneksel değerlere başkaldırı vardır.
  • Modernist hikayelerde yalnızlık ve toplumdan kaçma ögeleri işlenir.
  • Olayların yaşanmasının yanı sıra karakterler üzerinde bıraktığı etkiler de büyük önem taşır.
  • Alegorik ve şiirsel bir anlatım tarzı kullanılır.
  • Geleneksel anlatım tekniklerinin dışına çıkılmaya çalışılarak farklı arayışlara yer verilir.

Yukarıdaki modernist hikaye özellikleri dışında bu türde toplumsal bozukluklar ve sosyal karmaşa konuları da kendisine yer bulur.

Modernist Hikayenin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri

Modernist Hikayenin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri

Modernist hikayenin Türk Edebiyatındaki temsilcileri şu şekildedir:

  • Sait Faik Abasıyanık
  • Yusuf Atılgan
  • Oğuz Atay
  • Rasim Özdenören
  • Orhan Pamuk
  • Adalet Ağaoğlu

Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik modernist hikayenin öncüleri arasında yer almaktadır. Kendisi 1906 – 1954 yıllarında yaşamış Türk Edebiyatının önemli yazarlarından birisidir. Çehov tarzında yazdığı hikayeleri ve hikayelerindeki gerçek üstü unsurlar ile birlikte okuyucuların beğenisini kazanmıştır.

Edebiyata sunduğu eserler arasında Son Kuşlar, Kumpanya, Havada Bulut, Az Şekerli, Şahmerdan, Mahalle Kahvesi ve Semaver en önemli öyküleridir.

Yusuf Atılgan

1921 yılında dünyaya gelen Yusuf Atılgan 1989 yılında vefat etmiştir. Türk Edebiyatı üzerinde büyük katkıları bulunan Yusuf Atılgan’ın en bilinen eseri sinemaya uyarlanmıştır. Bu eserinin adı ise Anayurt Oteli’dir. Aylak Adam ve Canistan isimli kitapları da okuyucu tarafından büyük ilgi görmüştür.

Oğuz Atay

Modern Türk Edebiyatının en büyük ve önemli yazarlarından birisidir. Oğuz Atay, 1934 ve 1977 yıllarında yaşamıştır. TRT’nin düzenlediği bir yarışmada Tutunamayanlar romanı birincilik kazanmıştır. Bunun yanı sıra Bir Bilim Adamının Romanı, Tehlikeli Oyunlar ve Eylembilim gibi eserleri ile de Türk Edebiyatına büyük katkıları olmuştur. Aynı zamanda “Korkuyu Beklerken” isimli hikayesi de okuyucu tarafından büyük ilgi görmüştür.

Rasim Özdenören

1940 yılında doğan yazar, varoluşçu felsefenin özelliklerini taşıyan hikayeler yazmıştır. Eserlerinde kuşak çatışmasına dikkat çekmiştir. Çarpışmalar, Hastalar ve Işıklar, İmkansız Öyküler, Çözülme ve Çok Sesli Bir Ölüm kendisinin yazdığı en önemli hikayelerdendir.

Orhan Pamuk

Edebiyat alanında ülkemize ilk kez Nobel ödülü kazandıran yazar Orhan Pamuk’tur. Modernist hikayenin ülkemizdeki en büyük öncülerinden birisidir. Modern ve postmodern yazım konusunda büyük bir ustadır. Aldığı Nobel ödülü ile Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olduğunu kanıtlayan Pamuk, roman ve hikaye tarzında birçok eseri ile edebiyatımıza katkı sağlamıştır.

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu Türk Edebiyatının yaşayan öncülerinden birisidir. Kendisi 1929 yılında doğmuştur. Roman ve hikayelerinde modern anlatım tekniğini kullanmıştır. Yüksek Gerilim, Hadi Gidelim, Hayatı Savunma Biçimleri ve Sessizliğin İlk Sesi gibi öyküleri ile okuyucunun ilgisini üzerinde toplamıştır. Aynı zamanda yazdığı Fikrimin İnce Gülü gibi 8 adet romanla, radyo ve tiyatro oyunlar ile de kendisinden çokça söz ettirmiştir.

Modernist Hikayenin Dünya Edebiyatındaki Temsilcileri

Modernist Hikayenin Dünya Edebiyatındaki Temsilcileri

Modernist hikaye Dünya Edebyatında, 20. yüzyılın başlarında Avrupa ve Amerika başta olmak üzere etkili olmaya başlamıştır. Dünya Edebiyatındaki modernist hikayenin temsilcileri şu şekildedir:

  • Franz Kafka
  • William Faulkner
  • Samuel Beckett
  • James Joyce
  • Ernest Hemingway
  • Italo Calvinoi
  • Virginia Woolf
  • Jorge Luis Borges

Yukarıdaki yazarların eserlerinde geleneksel anlatım tekniklerinin aksine yenilikçi ve deneysel anlatımlar kullanılmıştır. Eserdeki karakterlerin iç dünyalarına ve psikolojik çatışmalarına önem verilmektedir. Aynı zamanda dil ve anlatım tekniklerine göre de kalıpların dışına çıkılmış ve yenilikçi bir anlatım kullanılmıştır.

Sonuç

Modernist hikaye özellikleri adlı içeriğimizde sizlere modernist hikaye nedir ve modernist hikaye özellikleri hakkında detaylı bilgiler verdik. Aynı zamanda Türk ve Dünya Edebiyatında modernist hikayenin temsilcilerini açıkladık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu