Toplumcu Gerçekçi Roman Özellikleri

Toplumcu gerçekçi roman özellikleri adlı içeriğimizde sizler için toplumcu gerçekçi roman nedir, sorusunu cevaplayacağız. Aynı zamanda toplumcu gerçekçi roman özellikleri konusunda da sizleri bilgilendireceğiz.

Toplumcu Gerçekçi Roman Nedir?

Toplumcu Gerçekçi Roman Nedir?

Toplumcu gerçekçi roman nedir, sorusu edebiyat ile yakından ilgilenen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu roman türü genel olarak Anadolu’daki köy ve kasabalarda yaşanan sıkıntıları gerçekçi bir ifade ile işlemektedir. İlk örnekleri 1920’li yıllarda ortaya çıkmaya başlasa da asıl olarak 1930’larda Anadolu insanının yaşadığı zorluklar anlatılmaya başlanmıştır. Sabahattin Ali ve Sadri Ertem eserlerinde bu türün örneklerini vermiştir. Kemal Bilbaşar ve Samim Kocagöz de 1930’ların sonlarında türü geliştirmiştir.

Toplumcu gerçekçi romanlarının ortaya çıkmasına 1940’larda kurulan köy enstitüleri neden olmuştur. Köy ve kasaba hayatının zorluklarını deneyimleyen yazarlar, bu bölgeleri romanlarında farklı şekillerde tasvir etmeye başlamıştır. Bu sayede de toplumcu gerçekçi denilen edebiyat türü ortaya çıkmıştır.

1950 yıllarına gelindiğinde ise romanların insan üzerindeki etkisi gitgide artmaya başladı ve insanlar köylere daha farklı bakmaya başladılar. Romanlardaki sosyalist düşünceler ideolojik bir katman kazandı. 1960’lı yıllarda ise köy ve kasaba konularının dışına çıkılmaya başlanmıştır. Aziz Nesin, Orhan Kemal ve Rıfat Ilgaz gibi isimler kent insanlarında görülen yaşantı biçimini ve sıkıntılarını işlemiştir.

Toplumcu Gerçekçi Roman Özellikleri Nelerdir?

Toplumcu Gerçekçi Roman Özellikleri Nelerdir?

Toplumu gerçekçi roman özellikleri aslında kendi ismi içerisinde özelliklerini barındırmaktadır. Ancak kavramlar zaman içerisinde değişebildiğinden dolayı toplumsal gerçeklik de toplumun ilerleyişine göre değişim geçirmiştir. Romanlarda işlenen konular başlangıçta köy insanlarının problemleri ve yaşam tarzı iken zaman içerisinde değişime uğramıştır ve kent insanının problemlerine evrilmiştir.

Romanların konuları arasında aydın-cahil, köylü-ağa, zengin-fakir çatışmaları, kente göç sorunları vardır. Bunlara göre toplumcu gerçek roman özellikleri arasında şunların bulunduğu söyleyebiliriz:

  • “Sanat toplum içindir.” bakış açısı kullanılarak yazılmıştır.
  • Yazarlara göre romanları, görüş ve anlayışlarını savunan bir araç olmuştur.
  • Sosyalist ve Marksist düşüncelere eserlerde sıklıkla rastlanmaktadır. Aynı zamanda natüralizm ve realizm akımları çokça görülmektedir.
  • Kahramanlar yöresel konuşma tarzları ile konuşmaktadır. Çünkü sade bir şekilde konuşma dili kullanılmak istenmiştir.
  • Sanat kaygısı güdülmemiştir.
  • Tasvirlerden bolca yararlanılmıştır.

Yukarıdakilerin yanı sıra toplumcu gerçekçi romanların yazılma amaçları halkı aydınlatmaktır. Sanat kaygısının güdülmemesi de bunu destekleyen en büyük özelliktir.

Sonuç

Toplumcu gerçekçi roman özellikleri adlı içeriğimizde sizler için toplumcu gerçekçi roman nedir, sorusunu cevapladık. Aynı zamanda toplumcu gerçekçi roman özellikleri konusunda da sizi bilgilendirdik.

Sıkça Sorulan Sorular

Toplumcu gerçekçi romanlar hangi konuları işler?

Toplumcu gerçekçi romanlar genellikle yoksulluk, eşitsizlik, sınıf mücadelesi gibi toplumsal sorunları ele alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu