Empati Neden Önemlidir? (Empatinin 7 Yararı)
Empati neden önemlidir, adlı içeriğimizde sizlere empatinin önemi hakkında bilgiler vereceğiz. Aynı zamanda iletişimde empati kurmanın önemi nedir konusuna da değineceğiz. Gelin birlikte empatiyi inceleyelim.
Empati Nedir?
Empati nedir, sorusu empati neden önemlidir sorusu gibi çoğu insan tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Empati kurmak kısaca diğer insanların hislerini duygusal olarak anlamaya denmektedir. Başka bir tanımla da kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koymak olarak tanımlayabilirsiniz.
Kendi hislerinizi ve duygularınızı anlamak daha kolay olurken başka bir insanın hissettiklerini anlamak daha zorlayıcı olabilir. Empati sayesinde başkalarının duygularını hissedebilirsiniz. Başka insanların bakış açısını görerek onların düşüncelerini anlayabilirsiniz. Empati, insan ilişkilerinizin daha sağlıklı olmasını da sağlar.
Empati ve Sempati Arasındaki Farklar
Sempati ve empati birbiri ile sıklıkla karıştırılan iki kavramdır. Sempati, kısaca karşınızdaki kişiye olan duygusal yakınlığınızdır. Ortak duygular paylaşılır. Eğer sempati duyuyorsanız onunla üzülür veya mutlu olabilirsiniz. Ancak empatide durum daha farklıdır. Empatide karşınızdaki kişi ile aynı duyguları paylaşmanız zorunlu değildir. Onu anlamak tek başına yeterlidir.
Empati Kurmanın 7 Faydası
Empati kelimesi köken olarak Fransızca’dan gelmektedir. Empati yeteneği doğuştan gelir ve bazı insanlar bununla yaşarken bazılarının umrunda bile olmaz. Bu yetenek hayat içerisinde en çok ihtiyaç duyulan kavramlardan birisidir. Kendi ruh sağlığınız ve toplumda sağlıklı iletişim kurabilmek için empati büyük önem taşır.
Empati, insanın hayatına birçok yönden dokunur ve bunun yararları vardır. Empatinin 7 yararını sizler için sıraladık:
Karşı Tarafı Anlayabilmek
Empati kuran kişiler karşısındaki kişinin duygu ve düşüncelerini daha kolay bir şekilde algılayabilir. Bu sayede de daha sağlıklı ve sevgi dolu ilişkiler kurmuş olur.
2. Kişilerin Merhamet Duygusunu Geliştirir
Karşınızdaki kişiyi dinlemediğinizde ya da kendinizi onun yerine koymadığınızda oldukça sinirlenebilir hatta söylememeniz gereken şeyler söyleyebilirsiniz. Bundan dolayı kişinin öncelikle davranışlarını değerlendirmektense “Böyle bir şeyle karşılaşsaydım ben nasıl davranırdım” şeklinde sorgulamanız çok doğru olacaktır. Sonucunda da merhamet duygunuzu bu şekilde geliştirebilirsiniz.
3. Kötü Düşüncelerden Uzaklaşırsınız
İnsan ilişkilerinde yaşanan sorunlarda kişinin sürekli olarak kendisini haklı bulmasındansa karşısındaki ile empati kurması onun kötü düşüncelerden uzaklaşmasını sağlar. Ego ve kibir gibi duygulardan empati ile kurtulabilir ve daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz.
4. Yardımlaşma Konusunda Gelişirsiniz
Karşınızdaki kişinin duygularını anlamaya çalışmak aslında ona yardım etme isteğinizin olduğunun göstergesidir. Onu yaptığı davranışlara iten durumları keşfederseniz hatta buna çabalarsanız bile ikili ilişkinizin çok daha iyiye gittiğini görürsünüz.
5. Sevilirsiniz
Empati kurmaya çalışan insanlar diğer kişilerden saygı ve sevgi görürler. Empati kuran kişiler genelde çözüm odaklı bir düşünce tarzına sahip olurlar. Bu sayede de insan ilişkilerinde bir sevgi puanı kazanırsınız.
6. Objektiflik Sağlar
Objektif olarak durumları görüp değerlendirebilmek toplumda mutlu bir şekilde yaşamanın kurallarından birisidir. Empati kurarak objektif olabilir ve daha geniş bir bakış açısı kazanırsınız.
7. Adaletli Olmanızı Sağlar
Empati kurarak karşınızdaki kişilere hak vermeyi öğrenirsiniz. Bu sayede hem daha adaletli biri olur hem de çevrenizdeki insanlar sizi saygıdeğer birisi olarak görür.
Empati Neden Önemlidir?
Empati, sosyal varlık olan insanlar için büyük önem taşımaktadır. Sosyal ihtiyaçlarınızı giderirken empatiden çokça faydalanılır. Aynı zamanda insan ilişkileri kurarken de daha sağlıklı ilerlemenizi sağlar. Melbourne’de bir okuldaki çalışmada empatinin büyük bir sosyal destek sağladığı, duygusal çatışmaların önlenebildiği ve daha sağlıklı sosyal ilişkilerin kurulduğu araştırılmıştır. Empati neden önemlidir konusunda yazımızın ilerleyen kısımlarında çeşitli örnekler vereceğiz.
Empati Nasıl Geliştirilir?
Empati yeteneği bazı kişilerde doğuştan bulunsa da sonradan da geliştirilebilir. Uludağ Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 10 tane 4. sınıf öğrencisine empati becerisini geliştirmek amacıyla etkinliklerden oluşan bir program yapıldı. Programda öğrencilerin dinleme becerisi, durumlara empati yaparak tepki verme, farklı duyguları tanıyabilme ve ifade edebilme üzerine gelişmeleri istendi. Çeşitli yöntemlerle de bu uygulandı. Sonuç olarak ise empati eğitimi alan kişilerin almayanlara kıyasla becerierinin daha fazla arttığı yayınlandı.
Bir diğer dergide ise yardımlaşma ile ödüllendirilen bilgisayar oyunlarını oynayan ergenlik dönemindeki kişilerin empati düzeylerinde artış gözleniyor. Oyunda uzayda keşif aracınız bir gezegenle çarpışıyor. Sonrasında aracınızın parçalarını onarmak ve eski haline geri getirmek için gezegendeki uzaylılarla iletişim kurmanız gerekiyor. Uzaylıların mimik ve jestlerinden hareketle onların duygularını anlamak ve onlarla olumlu iletişim kurmanız gerekiyor. Empati neden önemlidir konusu da en iyi bu şekilde açıklanabilirdi.
Araştırmanın sonuna gelindiğinde ise iki hafta boyunca oyunu oynayan gençlerde beynin empati bölümlerinde etkinlikler meydana geldiği gözlemlendi.
Empati kurabilmek için kişilerin kendi benlikleri ile diğer insanlarınkini ayırması gerekmektedir. Bundan dolayı da başkalarını anlayabilmek için insanların öncelikle kendisini tanıması ve anlaması büyük önem taşır. Aksi takdirde empati kurma konusunda zorluklar yaşayabilirsiniz.
Sonuç
Empati neden önemlidir, adlı içeriğimizde sizlere konunun detaylı bilgilerini sunduk. Aynı zamanda empati kurmak kısaca açıkladık ve empati kurmak nedir sorusuna cevap verdik.