Sıfırdan DJ Olmak

Sıfırdan DJ olmak içeriğimizde sizler DJ olmak için izlenmesi gereken adımları açıklayacağız. Aynı zamanda DJ’lik konusunda kendinizi geliştirmeniz için sizlere tavsiyeler vereceğiz. Ancak DJ’lik yapma hayalinizi gerçekleştirmek için çok çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hakkımda

DJ ve müzik prodüksiyonu konusu ile 3 yıldır ilgileniyorum. Büyük küçük çeşitli mekanlarda DJ’lik yaptım. Şu anda sosyal medya üzerinden dinleyicilerimle buluşmaya devam ediyorum. Aynı zamanda bu konuda kendimi her gün geliştirmeye devam ediyorum. Aklınıza takılan bir soru ya da danışmak istediğiniz bir konu olduğunda Instagram adresimden bana ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda kaydettiğim setlerimi dinlemek için de YouTube adresime bakabilirsiniz.

DJ Nasıl Olunur?

DJ Nasıl Olunur?

Sıfırdan DJ olmak, müzik aşığı herkesin değerlendirmek istediği ve bir gelir kapısı için hayatına sokmak istediği düşüncelerden bir tanesidir. DJ’lik son zamanlarda dünyadaki en gözde mesleklerden birisidir. Ancak iş nereden başlamak gerektiğine gelince insanların kafasında bazı soru işaretleri oluşabiliyor. Sıfırdan DJ olmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Müzik Gündemini Takip Etmek
  • Çeşitli Müzik Tarzlarına Hakim Olmak
  • DJ Türleri Arasında Seçim Yapmak
  • Hedeflerinize Uygun DJ Ekipmanı ve DJ Programı Seçmek
  • Profesyonel DJ’leri İzlemek ve Dinlemek
  • Çok Fazla Müzik Dinlemek
  • DJ’lik Eğitimi Almak
  • Pratik Yapmak
  • Kaydettiğiniz DJ Setlerini Paylaşmak
  • Sahne Alma Fırsatlarını Değerlendirmek
  • Müzik Sektöründe Bağlantılar Kurmak

Yukarıdaki adımları aynı zamanda sıfırdan DJ olmak isteyen kişiler için bir tavsiye listesi olarak da görebilirsiniz. Bundan dolayı bu adımları incelemek ve gerçekleştirmek DJ’lik kariyerinizde oldukça önem teşkil eder.

Müzik Gündemini Takip Etmek

Müzik gündemini takip etmek sıfırdan DJ olmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü müziği sevmeyen ve gelişmeleri takip etmeyen bir kişinin DJ olmasını beklemek yanlıştır. Hatta iyi bir DJ olmasını beklemek daha da yanlıştır. DJ’lik yapan kişiler yalnızca şarkıları birbiri ardına çalmazlar.

Hangi şarkıları hangi sıra ile çaldıkları DJ’lik yapan kişilerin dikkat ettiği en önemli noktadır. Bundan dolayı geniş bir müzik arşivine ve bilgisine sahip olmak DJ’ler için hayati önem taşır. Sıfırdan DJ olmak isteyenler sürekli yeni müzikler dinlemeli ve yeni müzik tarzlarını öğrenmelidir de diyebiliriz.

Çeşitli Müzik Tarzlarına Hakim Olmak

Çeşitli Müzik Tarzlarına Hakim Olmak

Günümüzde müzik tarzları büyük değişkenlikler gösterebilmektedir. Büyük türlere rağmen küçük türler arasında da farklar bulunmaktadır. Örnek olarak House müzik ve Techno müzik arasındaki farkları bir DJ bilmesi gerekir. Techno müzik, House müziğe kıyasla daha karanlık bir havadadır ve kick drumlarının daha distorted adı verilen bozulmuş seslerle oluşturulur.

Yukarıdakilerin yanı sıra müzik tarzlarının kökenlerini de bilmek DJ’ler için avantajlı olmaktadır. Örneğin, House müziğinin Disco tarzlarından esinlenilerek ortaya çıktığını bilmek sizi daha iyi bir DJ yapacaktır. Aynı zamanda müziğe bakış açınızı da şekillendirecektir.

DJ Türleri Arasında Seçim Yapmak

DJ Türleri Arasında Seçim Yapmak

Sıfırdan DJ olmak isteyen kişilerin kariyerinin başlarında hangi türde bir DJ olmak istediklerine de karar vermeleri gerekir. Çünkü farklı türlerdeki DJ’lerin kariyer yolları ve çalışmaları farklı olur. DJ türleri arasında şunlar bulunur:

  • Club DJ / Pub DJ / Party DJ ( Hepsi aynı kategoride değerlendirilebilir. )
  • Turntable DJ
  • Mobile DJ
  • Radio DJ

Club, Pub ya da Party DJ’leri mekanın enerji seviyelerini ayarlamak ve atmosferi yönetmek konusunda uzman olmalıdır. Bu DJ’lerin bir diğer görevi de insanları dans pistinde tutmak ve dans etmelerini sağlamaktır. Club DJ’leri çoğunlukla uzun geçişler ve efektler kullanımında uzmandırlar. Genellikle elektronik müzik ya da commercial denilen piyasa müziklerini çalarlar.

Turntable DJ’ler eski tip denilen pikapları kullanan DJ’lerdir. Ancak DJ’ler arasında en yetenekli olduklarını söylemek yanlış olmaz. İnsanlar bu tarz DJ’leri çoğunlukla yeteneklerini görmek için dinlemeye giderler. Turntable DJ’ler “Scratch” adı verilen teknikler konusunda uzmandırlar. Bu DJ’ler sync tuşunu kullanmaktan kaçınırlar. Bunun yerine süreci manuel olarak kontrol ederler. Çoğunlukla HipHop ya da RnB tarzında müzikler çalarlar.

Mobil DJ’ler çoğunlukla düğünler, organizasyonlar ya da açılışlarda çalmakla görevlidirler. Her DJ’in görevi insanları eğlendirmek olsa da mobil DJ’ler bu konuda daha dikkatli olmalıdırlar. Bu tarz DJ’lerin istek parçaları göz önünde bulundurarak geniş arşivlere sahip olmaları gereklidir. Çoğunlukla kendilerine ait ses ve ışık sistemleri bulunur. Organizasyonlarda da bu ekipmanlarını kullanırlar.

Radyo DJ’leri podcast formatında müzik çalan kişilerdir. Radyo DJ’leri de kendi aralarında farklı tarzlara sahip olabilir. Sürekli olarak müzik çalan radyo DJ’leri bulunurken şarkıların arasında sohbet eden DJ’ler de vardır.

Hedeflerinize Göre DJ Ekipmanı ve DJ Programı Seçmek

Hedeflerinize Göre DJ Ekipmanı ve DJ Programı Seçmek

Sıfırdan DJ olmak isteyen kişilerin en zorlandıkları konulardan birisi de DJ ekipmanı ve DJ programı seçmektir. Aslında ekipmanı satın aldığınızda otomatikman programınıza da karar vermiş oluyorsunuz diyebiliriz. Ekipman üreticileri artık her bütçeye uygun ekipmanları kullanıcılara sağlayabiliyor. Yani ekipman çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu söylenebilir. Aynı zamanda yeni başlayan kişilerin ekipmanlara çok dikkat etmesine de gerek yoktur. Giriş seviyesindeki ekipmanlara yönelmek sizleri tatmin edip işi öğrenmenize yardımcı olacaktır. Zaman içerisinde daha profesyonelleşerek ekipmanlarınızı geliştirebilirsiniz. Günümüz teknolojisindeki ekipman sağlayıcı firmalar şu şekildedir:

  • Pioneer DJ
  • Denon DJ
  • Numark
  • Native Instruments

Yukarıdaki markaların ürünlerine göz atarak kendinize uygun ekipman tercihini yapabilirsiniz. Şahsen ben sizlere Pioneer firmasının ürünlerini tercih etmenizi öneririm. Çünkü sahne aldığınız mekanlarda Pioneer’ın ekipmanları ile sıklıkla karşılaşacaksınız. Piyasa standardı olarak adlandırılan ürünler Pioneer firmasından çıkmaktadır. Bundan dolayı sıfırdan DJ olmak isteyen birisinin Pioneer ürünleri ile başlaması en doğru tercih olacaktır.

Bu firmaların ekipmanlarını kullanabilmek için çeşitli yazılımlara ve programlara da ihtiyacınız olmaktadır. Aldığınız ekipmanla uyumlu çalışan programları da araştırmanız oldukça önemlidir. DJ’lik için en çok kullanılan yazılımlar şu şekildedir:

  • Rekordbox
  • Serato
  • Traktor
  • Virtual DJ

Yukarıdaki yazılımları detaylı olarak inceleyerek ve edinmek istediğiniz ekipmanın hangisi ile uyumlu çalıştığına bakarak tercihinizi yapabilirsiniz. Hangi programı daha rahat kullanacağınıza da bu şekilde karar verebilirsiniz.

Profesyonel DJ’leri İzlemek ve Dinlemek

Profesyonel DJ'leri İzlemek ve Dinlemek

Yerli ve yabancı DJ’lerin Live adı verilen performanslarını izlemek sizlere çok şey katabilir. Örnek olarak farklı bir teknikle geçiş öğrenebilir ya da yeni şarkılar keşfedebilirsiniz. Yani onlardan ilham alabilirsiniz. Kendim de sıklıkla tarzımda çalan DJ’leri sıklıkla izliyorum ve onlardan birçok parça öğrendiğimi söyleyebilirim. Aynı zamanda sahnede nasıl durduklarını ve nasıl hareket ettiklerini de gözlemlemelisiniz. Sıfırdan DJ olmak isteyen kişiler bu sayede kendilerini geliştirebilir.

Özellikle de lokal barlara ve partilere giderek oradaki DJ’leri gözlemlemek işinize oldukça yarayabilir. Hatta DJ’lik hakkında onlarla konuşabilirsiniz ve tavsiyeler alabilirsiniz. Ek olarak sahnelerinde birkaç şarkı geçmek için izin de isteyebilirsiniz. Bu sayede onlarla arkadaşlık kurabilirsiniz.

Çok Fazla Müzik Dinlemek

Çok Fazla Müzik Dinlemek

Sıfırdan DJ olmak isteyen bir kişi normal insanlardan daha fazla müzik dinlemelidir. Bu DJ olmanın temel kurallarından birisidir. Müzikleri keşfetmek için Spotify’dan listelerini ya da plak şirketlerinin yayınladıkları şarkılara göz atabilirsiniz. Aynı zamanda Beatport ve Traxsource gibi platformları kullanarak da yeni şarkılar keşfedebilirsiniz.

Yukarıdaki seçeneklerin yanı sıra DJ Pool adı verilen havuzlarda yeni çıkan şarkıları bulabilirsiniz. Bu şarkıların da Intro edit, A capella edit gibi versiyonlarını da DJ havuzlarında bulabilirsiniz. Bu sayede hem mixing tekniklerinizi geliştirmiş hem de şarkıların geçişlerini daha kolay yapabilirsiniz.

DJ’lik Eğitimi Almak

Sıfırdan DJ olmak isteyen kişilerin en kolay ve hızlı yol kat edebileceği yöntem eğitim almaktır. Ancak DJ’lik eğitimi alırken profesyonel kişilerden eğitim almaya özen göstermelisiniz. Türkiye’de DJ’lik üzerine eğitim veren birçok kurum vardır. Belirli ücretler karşılığında buralardan birebir eğitimler alabilirsiniz. Ancak eğer bütçeniz elverişli değilse ya da herhangi bir ücret ödemek istemezseniz YouTube üzerinden de çeşitli kaynaklar bulabilirsiniz. YouTube üzerindeki kaynaklar genellikle Türkçe değil İngilizce’dir. Bundan dolayı İngilizce öğrenmek de DJ’lik kariyeriniz için oldukça önemlidir. Şahsen ben de DJ’lik için öğrendiğim her şeyi YouTube ve Udemy üzerinden öğrendim ve oldukça pratik yaptım.

Pratik Yapmak

Pratik Yapmak

DJ’lik yaparken öğrendiğiniz teorik bilgileri pratik yaparak geliştirmeniz oldukça mantıklıdır. Hatta bir süre DJ’lik yaptıktan sonra ara verseniz bile yetenekleriniz körelebilir. Bundan dolayı sıkça pratik yapmak DJ’lik için oldukça önemlidir. Pratik yapmak için bilgisayarınızdaki program ya da satın aldığınız ekipmanlardan yardım alabilirsiniz. Pratik yaparken benim de sıklıkla kullandığım bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kendi setup ya da controllerınızın üzerindeki herhangi bir işlevsel butonu belirleyin. Daha sonrasında şarkıları mixlemeye başlayın. Belirlediğiniz butonu da gerekli yerlerde kullanmaya özen gösterin. Butona örnek vermek gerekirse de “Dub Echo” efektini kullanmak olabilir. Bu sayede hem yeni bir özelliği yeteneklerinizin arasına ekleyeceksiniz hem de setlerinizi daha keyifli hale getireceksiniz. Bu özellik illa buton olmak zorunda da değildir. Örnek olarak, baby scratch kullanabilirsiniz. Scratching tekniklerinizi de bu çalışma yöntemi ile geliştirebilirsiniz. Sıfırdan DJ olmak isteyen kişiler anlattığım yöntemleri kullanabilir.

Kaydettiğiniz DJ Setlerini Paylaşmak

Kaydettiğiniz DJ Setlerini Paylaşmak

DJ’likte kendi tarzınızı yarattıktan sonra artık setlerinizi kayıt etmeye ve bu setleri YouTube, SoundCloud ya da MixCloud gibi platformlarda paylaşabilirsiniz. Bu sayede dinleyicilerinizle müziğinizi buluşturabilirsiniz. Setlerinizi paylaşmak kendinizi eleştirmenize de imkan verir. Aynı zamanda dinleyicilerinizin de sizlerin tarzınızı öğrenmesini ve sizler hakkında düşüncelerinizin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Kendimden örnek vermem gerekirse setlerimi YouTube üzerinden paylaşıyorum. Aynı zamanda Instagram ve TikTok’tan da setlerimin kesitlerini paylaşarak dinleyici kitlemi oluşturuyorum. Sizler de bu şekilde bir yol izleyerek kendinize belirli bir kitle oluşturabilirsiniz.

Müzik Sektöründe Bağlantılar Kurmak

Günümüzde sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte insanlarla iletişim kurmak çok kolaylaştı. Müzik ile uğraşan ve sıfırdan DJ olmak isteyen kişiler için de bu oldukça büyük bir avantaj oluşturuyor. Hem bilgi alışverişi için hem de sektörden yeni kişilerle tanışmak için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Özellikle de diğer müzisyenlerin ya da DJ’lerin profillerinde gönderilere yorum yaparsanız onlardan olumlu dönüşler alacağınıza emin olabilirsiniz. Ancak arada istisnalar da olabilir.

Müzik Prodüksiyonu Öğrenmek

Müzik Prodüksiyonu Öğrenmek

Müzik prodüksiyonu ve DJ’lik birbirini besleyen mesleklerdir. Müzik prodüksiyonu ile uğraşan kişiler çoğunlukla DJ’lik de yapmaktadır. Bundan dolayı kendi müziğinizi yapmak ve bunları dinleyici ile buluşturmak oldukça önemlidir. Çünkü kendi müziğinizi sahnenizde dinleyicilere sunduğunuzda otomatik bir tanıtım işlemi de gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Bu tanıtım tekniği birçok büyük DJ tarafından sıklıkla kullanılır. Sizlerin de sahne aldığınız zamanlarda bu yöntemi kullanmanızı öneririm.

Müzik prodüksiyonu öğrenmek için çeşitli kursları satın alabilirsiniz. Eğer İngilizceniz de varsa ücretsiz bir şekilde YouTube üzerinden kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Sonic Academy, Zen World, Sonic Scoop ya da Sonance Sounds gibi sayfaları takipte kalabilirsiniz. Bu sayfaların sıfırdan DJ olmak konusunda benim kariyerime olumlu etkileri oldu. Umarım sizlerin kariyerlerine de etkileri olur.

Sonuç

Sıfırdan DJ olmak adlı içeriğimizde sizlere DJ olmak için yapılması gereken adımları gösterdik. Aynı zamanda kariyerinizin aşamalarında izlemeniz gereken yolları ve takip etmeniz gereken önemli kişileri sizlere sunduk. İçerik hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar hakkında bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu